top of page

כאב

בחרתי לכתוב על כאב כי איכשהו בנקודת זמן זו אני מטפלת במספר אנשים צעירים שסובלים מכאב. חלקם תוצאה של תאונת דרכים וחלקם תאונות צבאיות. הפניה לביופידבק נעשית לרוב בהמלצת רופא של מרפאת כאב, והטיפול נעשה במקביל לטיפול רפואי ופיזיותרפיסטי.

 

איך ביופידבק יכול להקל על כאב אם בכלל?

הכאב מורכב מהגרעין של הכאב עצמו, וממה שאנחנו מלבישים עליו. המבט לאחור - למה זה קרה לי? איך יכולתי למנוע את זה? איפה הייתי לא בסדר? והמבט קדימה - מה יהיה אם זה לא יחלוף? אם זה יחמיר? אם זה יתפוס אותי בחו״ל?

המחשבות שמסביב לכאב מגבירות ומעצימות אותו. יש האומרים שהכאב מורכב מ-30% גרעין הכאב + 70% החרדה שסביבו. לכן לא פלא שלרוב המטופל ירגיש הקלה בשעות העבודה או בארוע חברתי כשדעתו מוסחת.

מטרת טיפול הביופידבק היא להקטין את הכאב על ידי החזרתו לגודלו המקורי (30% אמרנו…).

 

איך זה נעשה?

בזמן התרגול המטופל מחובר לחיישנים שמודדים את דופק הלב, הטמפרטורה, והמוליכות החשמלית של העור. המדדים מוצגים על המחשב בזמן אמת, והמטופל לומד לשלוט בהם על ידי שליטה בגוף (הורדת מתח השרירים, הורדת הדופק, חימום הידיים ועוד) ושליטה במחשבות (מיינדפולנס, NLP ,CBT). שליטה מסוג זה תביא להרפיה, וזו לעיתים קרובות תפחית את עוצמת הכאב.

מה אחוזי ההצלחה?

קשה למדוד את זה, כי אחוזי ההצלחה שונים מכאב לכאב ומאדם לאדם. כך למשל אחוזי ההצלחה בכאבי ראש יהיו שונים מבכאבי גב.

מטופלים שמתרגלים בשגרה ידווחו על הקלה בכאב.

יחד עם זאת כיוון שהכאב כה מטריד יש מטופלים שלא ימצאו את שלוות הנפש לתרגל בבית ולכן לא בהכרח תהיה הקלה.

אז כן או לא?

כיוון שהטיפול אינו פולשני, ולא תרופתי אני ממליצה לתת לו צ׳אנס.

יש לקחת בחשבון שלהצלחת הטיפול נדרש להתמיד להגיע לפחות ל-5 מפגשים, ובין מפגש למפגש לתרגל לפחות 10 דקות ביום.

כאב. רותם דוידס טיפול ביופידבק וסי בי טי קליניקה בתל אביב
bottom of page